Medical taping
U ziet vast wel eens mensen met mooi gekleurde tape rondlopen: medical tape. Er wordt steeds meer gesproken over het medical taping concept. En dat is niet voor niets uiteraard!
Medical tape is een elastische tape die overeenkomt met de elasticiteit van de huid. Door te werken met de elastische tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, kunnen diverse onderhuidse structuren worden beïnvloed. Medical taping is op verschillende manieren te gebruiken. Door de werking van de tape op de spier, of bindweefsel krijgt het lichaam de tijd om zelf te herstellen, zonder dat daarbij verder (veel) medicatie wordt gebruikt. De tape is in steeds meer verschillende kleuren te verkrijgen.
Waarvoor wordt het medical tapen gebruikt?
Medical Taping heeft een erg breed en gevarieerd toepassingsgebied. Met de medical tape kan de spieractiviteit worden genormaliseerd en kan men gewrichten corrigeren of stabiliseren.
Met lymfetaping kan een oedeem worden behandeld, maar ook zwellingen of grote bloeduitstortingen.
Tapetechnieken kunnen gecombineerd worden met elkaar, wat in praktijk betekent dat een probleem op meerdere niveaus tegelijk kan worden behandeld.
Enkele indicaties waarbij medical taping kan helpen zijn o.a.:
- klachten door overbelasting
- houdingscorrectie
- sportblessures
- menstruatieklachten
- groeipijn
- tennisarm/ golf arm
- botkneuzingen
- hypermobiliteit
- hooikoorts / C.O.P.D
Moet ik voorzorgsmaatregelen nemen?
De tape hecht niet op een vette huid. Voorafgaand aan een taping wordt het afgeraden om bodylotion of andere vette crèmes te gebruiken.
Bij een zeer gevoelige of dunne huid is het mogelijk vooraf Cavilon spray te gebruiken. Deze spray creëert een beschermend filmlaagje op de huid, waardoor huidreacties voorkomen kunnen worden. Dit filmlaagje is enigszins kleverig, zodat de tape nog beter zal hechten.
Bij teveel beharing zal de tape op het haar liggen, wat de resultaten negatief beïnvloedt. Het kan bovendien als irriterend worden ervaren als er over haartjes wordt getapet. Teveel beharing kan het best met een trimmer worden verwijderd, omdat er dan geen folliculitis of wondjes kunnen ontstaan.
De tape kan niet worden toegepast over een beschadigde huid. Er kan wel om een wond heen worden getapet om wondgenezing te bevorderen.
De huid moet voldoende belastbaar zijn om tape te kunnen gebruiken, bij het tapen van littekens en dergelijke moet de wond met huid gesloten zijn.
Hoe lang kan de tape gedragen worden?
De tape neemt de huidwarmte aan en hecht na ongeveer een half uur optimaal. De eerste keer aankleden moet daarom zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat de uiteinden loslaten. Als de tape eenmaal op huidtemperatuur gekomen is, dan is de kwetsbaarheid bij aan- of uitkleden veel minder.
Over het algemeen blijft de tape ongeveer een week goed zitten.
Bent u benieuwd of medical taping ook wat voor u is? Neem dan contact op om een afspraak te maken.
-
-
Medical taping (excl. onderzoek)
Boek nu
-
Medical taping (incl. onderzoek)
Boek nu
-
Meervoudige medical tapingen
Boek nu
Meer bekijken